RECEPTY:

Guláš segedínský – recept

Předtím, než se podíváme na samotný recept tohoto u nás populárního pokrmu z vepřového masa, podívejme se také na to jak vznikl a kde se vzalo jeho jméno. Segedínský guláš, tak je podáváný u nás můžeme označit za téměř české jídlo. Rozhodně nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szegedin). Jeho přídomek proto vzniknul nejspíše nepřesným přenesním názvu. Původní maďarský příbuzný našeho „segedínu“ se totiž jmenuje szekelský guláš (szekélygulyás). Když však maďar hodnotí náš guláš, často dojde k přirovnání ke kološvárskému zelí. Zde bychom ovšem také narazili na významné odlišnosti. Na závěr je dobré zmínit, že segedínský guláš se vyskytuje v našich kuchyních v nesčetných variacích, a proto žádnou z nich nelze označit za tu jedinou správnou.

Recept na segedínský guláš pro 4 osoby

Suroviny:

Postup přípravy segedínského guláše:

Očistíme a omyjeme maso. To následně nakrájíme na menší kostičky. Připravíme najemno nakrájenou cibuli, kterou rychle osmahneme na rozpáleném tuku. Poté již přidáme maso, které v hrnci osolíme a zaprášíme paprikou. Necháme ho ze všech stran zatáhnout a mírně opéct. Když je maso připravené, přidáme kmín a celou směs podlijeme přiměřeným množstvím vody. Necháme dusit kolem půl hodiny. Po 30 minutách již můžeme do segedínu přidat zelí zbavené šťávy a opět mírně podlít. Maso se zelím dusíme doměka. Ve finální fázi potřebujeme guláš zahustit, což je nejlepší provést připravenou jíškou. Na závěr přidáme smetanu, povaříme, provedeme případné dochucení a můžeme náš segedínský guláš podávat. Pokud jsme línější povahy, můžeme mouku na zahuštění rozmíchat v přidávané smetaně a vyhnout se tak přípravě jíšky. Nejlepší přílohou k segedínskému guláši je zcela nepochybně hutný domácí houskový knedlík.


Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!