RECEPTY:

Chilli con carne (mexický guláš) – recept

Chilli con carne je skutečně takový guláš. A to nejen proto, že se mu u nás přezdívá mexický guláš a je to v zásadě jídlo guláši podobné. Najdeme zde totiž mnoho paralel – popularita, složitý původ, variabilita. Jedná se o velmi oblíbený pokrm, rozšířený dnes především v USA, kde ve státě Texas vykrystalizovala jeho dnešní podoba. Chilli con carne má však kořeny skutečně v Mexiku, avšak dnes se sním častěji setkáme pouze na severu země. Již před Kolumbem připravovali středoameričtí indiáni svůj sváteční pokrm zvaný chilmulli, který byl pravděpodobně prazákladem dnešního mexického „guláše“ chilli con carne. V překladu ze španělštiny znamená chilli con carne prosté „chilli s masem“. Jak již bylo řečeno, tak má mexický guláš s texaskou přezdívkou „a bowl of red“ mnoho variací. Nejčastěji se řeší, zda maso mleté či ne nebo zda přidávat fazole. Protože varianta z mletého masa je v našich končinách originálnější, vyzkoušíme v našem receptu právě tu.

Recept na chilli con carne pro 4 osoby

Suroviny:

Postup přípravy chilli con carne:

Pro přípravu chilli con carne použijeme hlubší pánev. Na ní si na rozpáleném oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovatá a mírně opečená, přidáme česnek a na kostičky nakrájenou čerstvou papriku. Po chvilce přidáme chilli, sladkou papriku, kmín a promícháme. Do pánve vložíme maso. Maso prudce restujeme až do opečení, přičemž se ho snažíme rozdělovat na malé hrudky. Když je maso opečené, můžeme přidat nakrájená rajčata i se šťávou. Celou směs okořeníme oregánem, solí a pepřem a zhruba 10–15 minut podusíme (potřebujeme rajčata rozvařit). Na závěr přidáme pečlivě scezené fazole, promícháme a necháme ve směsi rozpustit čokoládu. Před podáváním je dobré nechat pokrm 10 minut pod pokličkou ustát. Vhodnými přílohami chilli con carne je rýže, tortilly či čerstvý bílý chléb. Hotový mexický guláš můžeme na talíři dozdobit a dochutit strouhaným čedarem.


Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!