RECEPTY:

Guláš maďarský (kotlíkový guláš) – recept

Podstatu pravého maďarského guláše už jsme si objasnili. Je to v podstatě hustší polévka s poměrně velkým množstvím zeleniny, podávaná jako hlavní jídlo. Tradičně se dlouze vařívala v kotlíku. Proto se tomuto pokrmu i dnes někdy říká kotlíkový guláš (bográcsgulyás). Dalšími charakteristickými znaky je, že se většinou nezahušťuje a už vůbec ne moukou. Také je zapovězeno přidávat kmín. O správnou konzistenci maďarského guláše se postará paprika, cibule a brambory. Zvláštností je, že se do něj občas přidávají malé nočky z mouky zvané csipetke (polohrubá mouka, vejce, sůl, voda – hutné těsto).

Recept na maďarský guláš (kotlíkový guláš) pro 4 osoby

Suroviny:

Postup přípravy maďarského kotlíkového guláše:

Na sádle opečeme dohněda najemno nakrájenou cibuli, chvilku dáme restovat i česnek. Mimo plotnu zaprášíme mletou paprikou a poctivě promícháme. Přidáme očištěné, omyté a na kostičky nakrájené maso, osolíme a vrátíme na plotnu. Necháme z masa vysmahnout šťávu a potom pozvolna na mírném ohni pod pokličkou dusíme a občas zamícháme. Vždy když nám směs vysychá, podlijeme vodou. Když je maso již téměř měké, necháme záměrně obsah hrnce vyschnout a přidáme nadrobno nakrájenou veškerou zeleninu, včetně brambor. Zeleninu necháme chvilku restovat společně s masem a poté zalijeme vodou (0,5 – 1l). Polévka by měla zůstat poměrně hustá. Celý náš maďarský kotlíkový guláš vaříme až do změknutí zeleniny a masa. Podáváme s bílým chlebem. V guláši můžeme mít i drobné nočky zvané „csipetke“.


Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!