Guláš bramborový (buřtguláš) – recept
Bramborový guláš, lidově buřtguláš je jednou z poměrně velmi levných variací na guláš. Díky bramborám vznikne hutný pokrm, který dokonale zasytí.
Recept na bramborový guláš (buřtguláš) pro 4 osoby
Suroviny:
- 700 g brambor
- 250 g kvalitních špekáčků
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 700 ml vody nebo vývaru
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1–2 lžičky majoránky
- špetka drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy bramborového guláše:
Na sádle si v hrnci zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na moment orestovat česnek. Poté do hrnce vložíme uzeninu a chvilku opékáme. Když je opečená, zaprášíme celou směs moukou a paprikou, které je potřeba důkladně rozmíchat. Pro ozvláštnění chuti pak vmícháme rajčatový protlak. Následně přiliejme vodu či vývar a osolíme. Vsypeme na menší kusy nakrájené brambory a obsah hrnce přivedeme k varu. Vaříme dokud nejsou brambory měkké. Na závěr buřtguláš dochutíme pepřem, majoránkou a kmínem. Hotový bramborový guláš lze podávat bez přílohy nebo s chlebem.
Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!